Menu

De buurt Cool Zuid

De stad Rotterdam is overal dichtbij. Het is het centrum van het centrum. Gelegen tussen drukke doorgaanswegen en prominente ontwikkellocaties zoals de Coolsingel en Westblaak, ligt ons Cool Zuid.

In de luwte van de dijken, uit het zicht van de voorbijganger, maar met alle voorzieningen die het stedelijk hart begeert binnen handbereik; winkels en cafés, kunst en cultuur, rustplekken en vergezichten.

Cool Zuid is een van de weinige echt oude buurten in het centrum van Rotterdam, met een fijnmazig stedelijk weefsel, dat deel uitmaakt van de negentiende-eeuwse stadsuitbreidingen, maar ook de wederopbouw en de stadsvernieuwing hebben hun sporen achtergelaten.

Cool zuid luchtfoto
Luchtfoto Schiedamsesingel Rotterdam 1 xgaplus

Geschiedenis

Cool Zuid is van oudsher een sociaal gemengde wijk en kent een bijzondere combinatie van rustig wonen en grootstedelijke dynamiek. Het westelijk deel is een rond 1860 gebouwde volkswijk, met een aantal ‘rijke’ straten langs de randen en door het midden.

Het oostelijke Baankwartier is naoorlogs wederopbouwgebied. In de cultuurhistorische verkenning is beschreven hoe Cool Zuid een van oudsher sociaal gemengde wijk is en het Baankwartier altijd een belangrijke functie heeft gehad op het gebied van haven, uitgaan en zorg. De Schiedamse Vest scheidt deze twee delen van elkaar. In het hart van de wijk ligt plein ’t Landje, oorspronkelijk deel van de stadsvesting, wat in de vorm nog terug te zien is.

Wdw historische foto
Schiedamse singel