Menu

Opgroeien midden in de stad

Daan en Roos b

Roos en Daan zijn opgegroeid aan het plein aan de Schiedamsesingel, beter bekend als ’t Landje. Er was daar zoveel ruimte en speelplek dat ze zelden in hun eigen tuin kwamen. Ze ervaren het plein als aangenaam en rustig, behalve tijdens schoolpauzes en rond de jaarwisseling. Tegenwoordig trekken broer en zus meer richting de Witte de Withstraat en Cinerama voor hun vertier. Het leven in de stad bevalt ze nog steeds. “Lekker handig dat alles zo dichtbij is.”

Het plein als voortuin

Met veel plezier zijn Roos en Daan groot geworden in Cool Zuid. Roos: “Het plein was geweldig. Je kon de hele dag lekker buiten spelen. Van knikkeren tot watergevechten.” Daan beaamt dit: “Het is toch fantastisch dat als je naar buiten stapte, je meteen al je vrienden tegenkwam.” Toen ze heel klein waren maakten ze het meest gebruik van de klimrekken en schommels. De anekdote dat Daan dacht dat het hele plein bij hun huis hoorde wordt opgerakeld. “Daan keek uit het raam en zag een onbekend jongetje op de schommel zitten. Toen riep ie: “Mam, er zit iemand anders op onze schommel!”” Ze lachen.

Daan a

Vroeger stond het stenen voetbalveld altijd onder water

Fantastische speelmogelijkheden

Dat de stenen voetbalvelden, die na een regenbui altijd voor de helft onder water stonden, vervangen werden door een Cruyffcourt was een enorme verbetering. Ook de pannakooi, tennisveld en vernieuwde speeltoestellen vonden ze fantastisch. In de loop der jaren hebben broer en zus heel wat uren op het plein doorgebracht. Tegenwoordig verhouden ze zich anders tot de wijk en maken ze gebruik van andere faciliteiten. Daan: “Als kind vond ik het veel enger. Er liepen zoveel onbekende mensen rond.” Roos beaamt dit: “Ja wat we nu gezellig vinden vonden we vroeger eng.” Ze gaan nu vooral graag naar de Witte de Withstraat voor iets lekkers bij Jaffa of de IJsmaker. En in Cinerama komen ze ook regelmatig.

Cinerama is authentieker dan andere bioscopen

Cinerama

Behalve dat het praktisch is dat de bioscoop dichtbij zit, vinden ze beiden de sfeer in de bios veel beter dan in andere bioscopen. Daan: “Het ziet er mooi, ouderwetsig en veel knusser uit. Er heerst een betere ‘overall vibe’.” Roos knikt: “Cinerama is authentieker.” Ze hopen daarom van harte dat de wederopbouwbioscoop blijft bestaan. Daan vindt het leuk dat de wijk zowel vooroorlogse architectuur als naoorlogse architectuur heeft. Dat het gebouw van hun vroegere basisschool het bombardement overleefd had maar dat de singel met het puin ervan gedempt is, zijn verhalen die een wijk of gebouw bijzonder maken.

Roos i

Toekomst wijk

“En die nieuwe flats zijn weer heel anders. Het is gevarieerd in onze wijk.” vertelt Daan. Roos: “Ik vind die nieuwe Cooltoren niet lelijk maar hij maakt heel veel lawaai als het waait. Hopelijk is dat voorbij als de toren af is.” Daan: “Vast. Ik zie de toekomst wel positief in, met al die nieuwe torens.” Roos: “Nee, nee! Ik denk dat het veel te druk wordt en dus minder gezellig.” Daan: “Juist andersom. Meer mensen, dus meer gezelligheid.” Roos: “Ik denk het niet. Ik vrees vooral dat al het verkeer een probleem wordt.” Daan: “Gelukkig kunnen wij bijna alles gewoon lopend doen.”

Gelukkig kunnen wij bijna alles gewoon lopend doen.

Alles is lekker dichtbij, behalve mijn voetbalclub

Cool Zuid vergeleken

Dat is voor Roos precies de reden dat ze toch graag in de buurt zou willen blijven wonen. “Alles is lekker dichtbij, behalve mijn voetbalclub.” Daan: “Dan zou het helemaal ideaal zijn. Al zou ik ook best ergens anders willen wonen.” Ze gaan enkele opties af waar vrienden wonen. “Het Witteveenplein is saai. Daar is weinig te doen in de buurt.” geeft Daan aan. Roos: “Ja het is daar minder gezellig. En minder veilig.” Minder veilig voelt ze zich ook in het Oude Westen. Daan: “Klopt, maar het is er wel gezellig. Alleen het Oude Westen mist wel zo’n groot plein als wij hebben.” Ze geven aan dat behalve als speelplek, het plein ook goed gebruikt kan worden voor activiteiten in de buurt. Roos herinnert zich het buurtfeest met allerlei kraampjes en een activiteitenstempelkaart voor kinderen en de flashmob die ze deden met alle kinderen van school op ‘Hallo Wereld’ van Kinderen voor Kinderen. Of de schaatsbaan. Nu ze voor het interview aandachtig over hun buurt hebben gesproken, daalt het besef. Cool Zuid is een unieke plek om te wonen: midden in het centrum, het is er gezellig én veilig en heeft bovendien een geweldig mooi (speel)plein. Waar vind je die combinatie? Broer en zus kijken elkaar tevreden aan, hier blijven ze nog wel even wonen.

De favoriete plekken van Roos en Daan

  • De Witte de Withstraat: gezellig en met lekkere eettentjes zoals Jaffa, de IJsmaker, Ben & Jerry’s en Hamburg
  • Cinerama: knusse en authentieke bioscoop
  • Plein ’t Landje: geweldige speelplek en lekker ruim