Samen krijgen we ‘Cool aan de gang’
- Verhalen
- #Stadmaker
Ed de Meijer begon in 1984 als opbouwwerker in Cool en is dat tot op de dag van vandaag gebleven. Ondanks zijn pensioen jaren geleden, is hij bijna dagelijks in de wijk te vinden. Om contacten te leggen, groepen te verbinden en bewoners te ondersteunen op allerlei gebied. Niet vanachter een bureau, want ‘opbouwen doe je vanaf de straat’. Ed is daardoor een bekend gezicht en geliefd aanspreekpunt in de wijk. Hij is verbonden aan Club Cool en richtte in 2021 de stichting ‘Cool aan de Gang’ op om bewoners te vinden die culturele activiteiten willen organiseren.
Oude en nieuwe bewoners verbinden
De eerste successen van ‘Cool aan de Gang’ zijn al gerealiseerd; eens per maand is er een familievoorstelling in de Schotse Kerk, er zijn 15 filmvoorstellingen in de Eendrachtstuin geweest en ze hebben Halloween gevierd. “Mijn doel is om oude en nieuwe bewoners te verbinden. Ze dichter bij elkaar te brengen.” Een manier om dat voor elkaar te krijgen is om activiteiten te organiseren die beide groepen aanspreken. “Als we het festival Blues Alive combineren met een optreden van de buurtband krijg je een sociale mix van bewoners. Dat warrelt dan allemaal door elkaar.”
Opbouwen doe je vanaf de straat, niet vanachter een bureau.
Verschillen van oudsher
Cool is veel stedelijker dan het Oude Noorden en Zevenkamp waar Ed ook vrijwilligerswerk doet. “Daardoor zijn de tegenstellingen hier scherper. Qua leeftijd en sociaal economisch.” Volgens Ed was dat vroeger niet anders. Toen woonden in de Van Brakelstraat de kapiteins aan de ene kant en de matrozen aan de andere kant van de straat. De grote verschillen maken het werk in Cool uitdagender. “Maar,” betoogt Ed “beide partijen hebben iets te winnen. Nieuwe bewoners leren de geschiedenis van Cool kennen en oude bewoners kunnen de energie van de nieuwkomers gebruiken. Voor een buurt gaat het erom dat het leven zich niet alleen áchter de voordeur afspeelt.”
Tegenstellingen waren er vroeger ook. Toen woonden in de Van Brakelstraat de kapiteins aan de ene kant en de matrozen aan de andere kant van de straat.
Blijvertjes
Een initiatief als Club Cool vindt Ed een belangrijk samenwerkingsverband. “De verhalen van de wijk moeten verteld worden.” Een vast Club Coolhuis waar oud en nieuw elkaar kunnen ontmoeten is minstens zo essentieel. Het pand aan de Baan is een begin. Maar ook de mogelijkheid voor opgroeiende jongeren om in Cool te kunnen blijven is volgens de opbouwwerker van belang. Zij zijn gehecht aan hun buurt en kunnen veel betekenen voor Cool. “Bij Barber Bob zie ik de jongens van vroeger, nu grote mannen. Zij komen speciaal terug naar Cool om hun haar te laten knippen.” Enkele jaren terug heeft Ed jongvolwassen buurtbewoners kunnen helpen bij de koop van de woningen in de wijk, waaronder de Weeber-toren. De relatief lage prijs van de voormalige huurwoningen zorgde ervoor dat zij toch in Cool konden blijven wonen. Als eigenaren. Ed is zichtbaar blij voor deze bewoners van ‘zijn’ wijk.
Witte de Withstraat was berucht
Sinds de jaren tachtig is er veel verbeterd in Cool. De Witte de Withstraat stond bekend om zijn goktenten, drugsbazen en prostitutie. “Mijn collega’s waren niet jaloers op mijn werkgebied. De drugs liep de straten in.” Zelf had Ed geen angst en ging twee maanden feesten om alle ins en outs te weten te komen. “Opbouwen doe je vanaf de straat, niet vanachter een bureau. Je moet jezelf kunnen verplaatsen in een andere wereld. Dan kun je ook de volgende stap zetten.” Eind jaren tachtig besloot de gemeente in te zetten op kunst en cultuur om het slechte klimaat tegen te gaan. “Ze hadden goed gekeken naar New York.” In monumentale gebouwen kwamen kunstinstituten zoals het Fotoinstituut en Tent en in de rest van de straat vestigden zich twaalf galerieën en betere horeca zoals De Bazar. De aanpak heeft gewerkt en de Witte de Withstraat is tegenwoordig zo populair dat zij zelfs in de Lonely Planet staat. Ed relativeert: “De balans is inmiddels wel wat weg, het is nu één groot horecafestijn. De kunstinstellingen moeten de straat terugveroveren!” Het is een van de redenen waarom Ed ‘Cool aan de Gang’ op heeft gericht.
Beide partijen hebben iets te winnen. Nieuwe bewoners leren de geschiedenis van Cool kennen en oude bewoners kunnen de energie van de nieuwkomers gebruiken.
Cool met woontorens
De bouw van de nieuwe woontorens zal de wijk nog meer veranderen. Toch ziet Ed de toekomst positief tegemoet. “Met de ontwikkeling van de torens komt geld vrij. Hiermee kunnen goede dingen voor de wijk gerealiseerd worden, zoals een park van het Oogziekenhuis tot aan de Russische kerk.” Hij erkent wel dat bewoners vrezen voor veel extra parkeerdruk, maar hoopt dat het deelmobiliteitsplan gaat werken. Verandering kan volgens Ed ook goed zijn. “Een oud-collega en architect die Cool twintig jaar niet gezien had vertelde dat hij zijn ogen had uitgekeken. Hij was erg onder de indruk.” Iets wat Ed begrijpt, want de wijk is ten goede veranderd en heeft nog veel meer potentie. En al woont hij op loopafstand van Cool, hij acht het niet ondenkbaar dat hij terugverhuist naar de wijk. “Maar,” voegt Ed er meteen aan toe, “niet in een woontoren. Ik moet contact blijven houden met de straat.”
Weten wat er op het programma van ‘Cool aan de Gang’ staat? Kijk dan op www.coolaandegang.nl
De favoriete plekken van Ed
- Café de Schouw in de Witte de With, gezellige plek waar je altijd leuke mensen tegen komt.
- Plein ’t Landje: hier gebeurt altijd iets. Jeugd die heerlijk speelt op het plein, pubers die voetballen en volwassenen die op een bankje toekijken. Hier komt de buurt samen.
- Eendrachtstuin: een verborgen parel die mooi opgeknapt is met Tulpenkunst en waar regelmatig leuke evenementen georganiseerd worden.